Sama mam kilka takich tajemniczych pudełek. Najlepsze, że nie pamiętam skąd się one wzięły w moim domu. Niektóre mogą mieć tyle lat co ja, a może i więcej

Jedna z nich jest pokryta skórą (tak mi się wydaje) w kolorze karmelu i wygląda trochę jak skrzynia w wersji mini. Na wieku znajduje się wypukły kwiat, być może róża, w tym samym kolorze co reszta szkatułki i również zrobiona ze skóry. Myślę, że spośród wszystkich szkatułek u mnie, ta jest najstarsza.
Kolejna, to niewielka mosiężna szkatułka w kolorze złota, chodź z biegiem lat nieco zbladła (co nie ujmuje jej oczywiście uroku). Ma cztery zdobione nóżki przypominające złote liście. Brzegi wieka oraz ścianki są zdobione zawiłymi wzorami, a całość ma kształt lekko falisty. W środku zaś wyłożona jest bordowym materiałem.
I w końcu trzecia, chyba moja ulubiona. O wiele większa niż poprzednie. Jej wnętrze dzieli się na dwie części: jedną główną przegrodę pod wiekiem oraz szufladkę na dole. Obie są wyłożone czerwonym mięciutkim materiałem z wyszytym kwiatami. Uchwyt szufladki i zamknięcie górnej części mają nieregularne ozdobne kształty i są pozłacane. Sama szkatułka jest ręcznie malowana. Dominuje na niej kolor burgundowy i bordowy. Miejscami wpada w jaśniejszą czerwień, a czasami niemal w czerń. Najbardziej interesujące i zachwycające są malunki na wieku oraz po bokach. Przedstawiają one krajobrazy Chin. Nasycone zielenią wzgórza, kwitnące drzewa, płynąca rzeka, a ponad nią most. W oddali majaczą majestatyczne pagody, a niebo pokrywa kilka chmur. Całość jest pokryta lakierem nadającym błysku.
A wy macie jakieś szkatułki? Może wiążą się z nimi jakieś historie?
[kymen.pl]
Załączniki
szkatułka1.jpg
szkatułka1.jpg (175.55 KiB) Przejrzano 74 razy
szkatułka2.jpg
szkatułka2.jpg (181.72 KiB) Przejrzano 74 razy
szkatułka2.2.jpg
szkatułka2.2.jpg (190.31 KiB) Przejrzano 74 razy
szkatułka3.jpg
szkatułka3.jpg (211.99 KiB) Przejrzano 74 razy